Odkapávač na nádobí využijete, i když máte myčku

woman-cleaning-dishes-PYLX65G

 

Statistiky říkají, že každá třetí česká domácnost vlastní myčku nádobí. I když se bude dle odhadů vybavenost tímto kuchyňským elektrospotřebičem stále zvyšovat, není od věci, když budete mít v kuchyni i dalšího velmi praktického pomocníka. Tím je jednoznačně odkapávač nebo sušák na nádobí, který stylově sladíte i s designem své kuchyňské linky.

 

Důvody, proč si pořídit odkapávač na nádobí

 

Proč byste si měli odkapávač nebo sušák na nádobí do své kuchyně pořídit i vy? Jestliže nemáte myčku nádobí, právě odkapávač je pro vás nepostradatelným pomocníkem, na který můžete pohodlně odkládat všechny umyté hrnce, hrníčky, talíře nebo příbory. V případě, že máte svou kuchyni vybavenou myčkou, i přesto si pořiďte odkapávač nebo sušák na nádobí. Jaké to má důvody?

Na odkapávač můžete odkládat velké umyté hrnce, které se do myčky nádobí zkrátka nevejdou. Ručně byste měli mýt také kuchyňské nádobí a příbory z materiálu, které by se v myčce zkrátka poničily. Na sušák či odkapávač na nádobí tak můžete odkládat:

  1. Dřevěné vařečky a dřevěná prkénka, které by se v myčce nasákly vodou a zničily by se.
  2. Nože, které by se v myčce ztupily.
  3. Teflonové nádobí, které by se v myčce oloupalo.
  4. Skleničky (zejména sklenice na víno), které by v myčce ztratily lesk a případně by se rozbily.
  5. Keramiku, které by v myčce popraskala glazura.
  6. Jídelní nádobí zdobené kovem, které by v myčce ztratilo své jedinečné zdobení.
  7. Plastové nádobí, které by v myčce mohlo změnit tvar a oprýskat se.

 

an-elderly-grandmother-with-an-adult-PBUVX6R

 

Patrový odkapávač na nádobí v nerez provedení: Nejoblíbenější výbava

 

Odkapávač nebo sušák na nádobí, který si pořídíte do své kuchyně, už nemusí být pouze z plastu. V posledních letech hrají prim nerezové nebo drátěné odkapávače, kterým to skvěle ladí s moderním stylem kuchyní. České ženy preferují zejména dvoupatrové odkapávače a sušáky na nádobí, které mají spoustu předností. Proč si je tyto odkapávače tak získaly?

  • Jsou stabilní a vysoce pevné.
  • Díky dvěma patrům šetří místo v kuchyni, ale zároveň jsou velmi prostorné. 
  • Kromě dvou úrovní na talíře, hrnec a hrníčky mají také přihrádky na příbory.
  • Obsahují dvě rukojeti, a tak jsou vhodné pro případné přenášení.
  • Mají odnímatelnou misku na vodu, proto se velmi snadno čistí.
  • Jsou skládací. V případě potřeby je tedy můžete složit a schovat třeba do skříňky pod kuchyňský dřez.

 

2371100_de_05

 

Jednoúrovňové odkapávače různých barev a materiálů

 

Vaší kuchyni však budou slušet nejen dvoupatrové odkapávače a sušáky z nerezu. Velmi oblíbené jsou rovněž jednoúrovňové odkapávače z plastu, kombinace kovu a plastu, samotného kovu, nebo dokonce bambusu. 

Sušáky a odkapávače na nádobí si přitom můžete vybrat nejen v černé, šedé a stříbrné barvě. Vaši kuchyni doslova rozzáří, když ji vybavíte zeleným, modrý, červeným či růžovým odkapávačem. Řiďte se ovšem celkovým stylem svého kuchyňského zákoutí. Odkapávače a sušáky na nádobí by s ním měly dohromady vytvářet jednotný celek.

TIP: Velmi praktický je také odkapávač na příbory vybavený menším „okapem“, který pohlcuje přebytečnou vodu a odvádí ji pryč. Díky tomu na vašich příborech nezůstanou po sušení nevzhledné skvrny.

 

dirty-dishes-in-kitchen-sink-PMCMXXR

 

Sušáky, které zaplní nevyužitou část kuchyňských rohů

 

Máte na kuchyňské lince málo místa? V tom případě byste se měli snažit využít každý centimetr. K těmto účelům vám poslouží nejen sušáky a odkapávače na nádobí, které jsou skládací. Při nedostatku místa v kuchyni jsou ještě praktičtější rohové sušáky, které využijí dříve prázdné místo na vaší kuchyňské lince.

 

Odkapávací podložka na nádobí: Ideální na skleničky a hrníčky

 

Kromě odkapávačů a sušáků můžete svou kuchyňskou linku vybavit také odkapávací podložkou. Tuto podložku, nebo chcete-li rohož na sušení nádobí, umístěte hned vedle kuchyňského dřezu, díky čemuž se vám z ní bude lépe odstraňovat voda. Když ji už nebudete potřebovat, můžete ji jednoduše srolovat nebo složit a uschovat na další použití. Ve složeném stavu totiž zabírá pouze velmi málo místa.

Odkapávací podložku na nádobí však nemusíte používat pouze v kuchyni. Jelikož je snadno přenosná, využijete ji k odkládání umytého nádobí i při kempování nebo při letních grilovacích sešlostech pod širým nebem.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.