Co servírovat ke grilu? Recepty na rychlé a chutné předkrmy

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě. Hlavní roli často hraje maso, ale aby hosté nemuseli čekat hladoví, jsou předkrmy nepostradatelnou součástí menu. Nabídněte chutné a rychlé snacky, které osloví každého a zároveň zpříjemní čas před hlavním chodem. Díky nim bude celý večer ještě příjemnější a bez hladu.

Co servírovat ke grilu_

Rychlé předkrmy ke grilu – recepty

Jste příliš zaneprázdněni, abyste přemýšleli o předkrmech na víkendové grilování? Připravili jsme pro vás recepty na chuťovky ke grilu a lahodné snacky.

Jednoduchý česnekový chléb se sýrem

Připravte si:

Ingredience:

  • 1 bageta nebo veka
  • česnek prolisovaný přes lis
  • máslo
  • sýr mozzarella

Příprava:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C s funkcí horkého vzduchu.
  2. Bagetku rozkrojte vodorovně na polovinu.
  3. V misce připravte česnekové máslo – smíchejte máslo s česnekem (může být také nasekaný medvědí česnek).
  4. Bagetky potřete máslem a posypte mozzarellou po celé ploše.
  5. Bagety položte na plech. Pečte tak dlouho, dokud sýr nebude hezky dozlatova.
  6. Po vyndání z trouby bagety nakrájejte na menší porce.
  7. Podávejte na dřevěném prkénku.

Guacamole s tacos

Připravte si:

Ingredience:

  • 2 zralá avokáda Hass
  • 2 lžičky limetkové šťávy
  • 2 lžíce koriandru (nasekaného)
  • ¼ sklenice červené cibule (nasekané)
  • ½ jalapeño, včetně semínek (jemně nasekané)
  • ¼ lžičky soli

Příprava:

  1. Avokádo rozkrojte na polovinu a vyjměte pecku. Vydlabejte dužinu a dejte ji do velké mísy.
  2. Přidejte limetkovou šťávu a sůl a rozmixujte do hladka.
  3. Smíchejte s červenou cibulí, jalapeño a koriandrem. Nechte chvíli odstát, aby se chutě propojily.
  4. Podávejte s tacos nebo oblíbenými chipsy.

Ostré rolky

Připravte si:

  • kuchyňské prkénko
  • struhadlo
  • mísy na ingredience
  • plech na pečení
  • servírovací talíř

Ingredience:

  • 2 velké tortilly (nebo 3 malé)
  • 1 balení smetanového sýra
  • 1 sklenice strouhaného sýra cheddar
  • 5 plátků slaniny, osmažené a nakrájené
  • 2-3 papričky jalapeño, zbavené semen a nakrájené na kostičky
  • ¼ - ½ lžičky česnekové soli
  • sůl a pepř podle chuti

Příprava:

  1. Do malé misky dejte změkčený smetanový sýr. Pokud chcete, aby byl nadýchanější, promíchejte ho elektrickým mixérem. Přidejte sýr, slaninu a papričky jalapeño. Přidejte požadované množství česnekové soli a sůl a pepř podle chuti.
  2. Rozetřete rovnoměrnou vrstvu na tortillu.
  3. Tortilly pevně srolujte, zabalte do fólie a vložte do lednice na 2 hodiny nebo přes noc.
  4. Odřízněte konce a každou tortillovou rolku nakrájejte na 6–8 kousků.
  5. Podávejte za studena nebo ohřáté. Pečte na plechu vymazaném tukem při 180 °C přibližně 10 minut.

Špízy s vodním melounem a prosciutto

Připravte si:

  • jehly nebo špejle na špízy
  • kuchyňské prkénko,
  • servírovací prkénko

Ingredience:

  • ½ malého očištěného vodního melounu, nakrájeného na kousky
  • ½ melounu kantalupe oloupaného a nakrájeného na rovnoměrné kousky
  • ½ melounu Galia oloupaného a nakrájeného na malé kousky
  • 10 plátků prosciutto
  • 2 kuličky mozzarelly
  • hrst lístků bazalky
  • balzamikový ocet

Příprava:

  1. Na každou jehlu napíchněte postupně: vodní meloun, kantalupe, meloun Galia, prosciutto, mozzarellu a bazalku.
  2. Hotové špízy položte na servírovací talíř, pokapejte balzamikovým octem a posypte lístky bazalky.

Jak podávat studené předkrmy ke grilu?

Doufáme, že vás naše recepty inspirují k vyzkoušení rychlých a jednoduchých předkrmů na vaše grilování. Tyto chutné snacky skvěle doplní vaše oblíbené maso a zároveň zpříjemní čekání hostů na hlavní chod. Díky nim bude celá grilovačka ještě příjemnější a všichni si ji užijí naplno.

Správné servírování je polovina úspěchu, proto nezapomínejte na estetiku. Studené předkrmy naaranžujte na velkých dřevěných prkénkách a omáčky nabídněte v soupravách pro podávání občerstvení v podobě malých misek. Tento způsob je nejen praktický, ale také velmi efektní a dodá vašemu stolování příjemnou atmosféru. A když mluvíme o grilování, nezapomeňte, že k dobrému jídlu patří i kvalitní grily a příslušenství, které vám pomohou zajistit, že vše půjde hladce. 

Pamatujte také, že jíte venku, kde může být hmyz nežádoucím hostem, který kazí chuť k jídlu. Proto je dobré i jednoduché předkrmy na gril chránit před hmyzem a nečistotami. Dobrou volbou jsou izolační tašky, které navíc slouží jako tepelná izolace.

S dodržením těchto jednoduchých rad si můžete být jisti, že vaše grilování proběhne hladce a bez zbytečných starostí. Užijte si společné chvíle s rodinou a přáteli, plné skvělého jídla, pohodové atmosféry a nezapomenutelných zážitků.

 

Publikace:

  1. Braai, Jan. Grilování – Snadné recepty a rady. Dona, 2013.
  2. Hazebroek, Jeroen a Leonard Elenbaas. Grilování a mnohem víc. Esence, 2022.
  3. Hrevušová, Radka. Saláty pro každou příležitost. Dona, 2024.
  4.  Müllerová, Veronika. Grilování. Svojtka a Vašut, 1994.
  5. Pelikánová, Karla. Letní grilování – Nejlepší grilovačka pro rodinu i přátele. RF HOBBY, 2021.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz.