Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě. Hlavní roli často hraje maso, ale aby hosté nemuseli čekat hladoví, jsou předkrmy nepostradatelnou součástí menu. Nabídněte chutné a rychlé snacky, které osloví každého a zároveň zpříjemní čas před hlavním chodem. Díky nim bude celý večer ještě příjemnější a bez hladu.
Rychlé předkrmy ke grilu – recepty
Jste příliš zaneprázdněni, abyste přemýšleli o předkrmech na víkendové grilování? Připravili jsme pro vás recepty na chuťovky ke grilu a lahodné snacky.
Jednoduchý česnekový chléb se sýrem
Připravte si:
- velký plech na pečení
- ochrannou fólii
- dřevěné servírovací prkénko
Ingredience:
- 1 bageta nebo veka
- česnek prolisovaný přes lis
- máslo
- sýr mozzarella
Příprava:
- Předehřejte troubu na 180 °C s funkcí horkého vzduchu.
- Bagetku rozkrojte vodorovně na polovinu.
- V misce připravte česnekové máslo – smíchejte máslo s česnekem (může být také nasekaný medvědí česnek).
- Bagetky potřete máslem a posypte mozzarellou po celé ploše.
- Bagety položte na plech. Pečte tak dlouho, dokud sýr nebude hezky dozlatova.
- Po vyndání z trouby bagety nakrájejte na menší porce.
- Podávejte na dřevěném prkénku.
Guacamole s tacos
Připravte si:
- mísu
- kuchyňské prkénko
- misky na servírování
Ingredience:
- 2 zralá avokáda Hass
- 2 lžičky limetkové šťávy
- 2 lžíce koriandru (nasekaného)
- ¼ sklenice červené cibule (nasekané)
- ½ jalapeño, včetně semínek (jemně nasekané)
- ¼ lžičky soli
Příprava:
- Avokádo rozkrojte na polovinu a vyjměte pecku. Vydlabejte dužinu a dejte ji do velké mísy.
- Přidejte limetkovou šťávu a sůl a rozmixujte do hladka.
- Smíchejte s červenou cibulí, jalapeño a koriandrem. Nechte chvíli odstát, aby se chutě propojily.
- Podávejte s tacos nebo oblíbenými chipsy.
Ostré rolky
Připravte si:
- kuchyňské prkénko
- struhadlo
- mísy na ingredience
- plech na pečení
- servírovací talíř
Ingredience:
- 2 velké tortilly (nebo 3 malé)
- 1 balení smetanového sýra
- 1 sklenice strouhaného sýra cheddar
- 5 plátků slaniny, osmažené a nakrájené
- 2-3 papričky jalapeño, zbavené semen a nakrájené na kostičky
- ¼ - ½ lžičky česnekové soli
- sůl a pepř podle chuti
Příprava:
- Do malé misky dejte změkčený smetanový sýr. Pokud chcete, aby byl nadýchanější, promíchejte ho elektrickým mixérem. Přidejte sýr, slaninu a papričky jalapeño. Přidejte požadované množství česnekové soli a sůl a pepř podle chuti.
- Rozetřete rovnoměrnou vrstvu na tortillu.
- Tortilly pevně srolujte, zabalte do fólie a vložte do lednice na 2 hodiny nebo přes noc.
- Odřízněte konce a každou tortillovou rolku nakrájejte na 6–8 kousků.
- Podávejte za studena nebo ohřáté. Pečte na plechu vymazaném tukem při 180 °C přibližně 10 minut.
Špízy s vodním melounem a prosciutto
Připravte si:
- jehly nebo špejle na špízy
- kuchyňské prkénko,
- servírovací prkénko
Ingredience:
- ½ malého očištěného vodního melounu, nakrájeného na kousky
- ½ melounu kantalupe oloupaného a nakrájeného na rovnoměrné kousky
- ½ melounu Galia oloupaného a nakrájeného na malé kousky
- 10 plátků prosciutto
- 2 kuličky mozzarelly
- hrst lístků bazalky
- balzamikový ocet
Příprava:
- Na každou jehlu napíchněte postupně: vodní meloun, kantalupe, meloun Galia, prosciutto, mozzarellu a bazalku.
- Hotové špízy položte na servírovací talíř, pokapejte balzamikovým octem a posypte lístky bazalky.
Jak podávat studené předkrmy ke grilu?
Doufáme, že vás naše recepty inspirují k vyzkoušení rychlých a jednoduchých předkrmů na vaše grilování. Tyto chutné snacky skvěle doplní vaše oblíbené maso a zároveň zpříjemní čekání hostů na hlavní chod. Díky nim bude celá grilovačka ještě příjemnější a všichni si ji užijí naplno.
Správné servírování je polovina úspěchu, proto nezapomínejte na estetiku. Studené předkrmy naaranžujte na velkých dřevěných prkénkách a omáčky nabídněte v soupravách pro podávání občerstvení v podobě malých misek. Tento způsob je nejen praktický, ale také velmi efektní a dodá vašemu stolování příjemnou atmosféru. A když mluvíme o grilování, nezapomeňte, že k dobrému jídlu patří i kvalitní grily a příslušenství, které vám pomohou zajistit, že vše půjde hladce.
Pamatujte také, že jíte venku, kde může být hmyz nežádoucím hostem, který kazí chuť k jídlu. Proto je dobré i jednoduché předkrmy na gril chránit před hmyzem a nečistotami. Dobrou volbou jsou izolační tašky, které navíc slouží jako tepelná izolace.
S dodržením těchto jednoduchých rad si můžete být jisti, že vaše grilování proběhne hladce a bez zbytečných starostí. Užijte si společné chvíle s rodinou a přáteli, plné skvělého jídla, pohodové atmosféry a nezapomenutelných zážitků.
Publikace:
- Braai, Jan. Grilování – Snadné recepty a rady. Dona, 2013.
- Hazebroek, Jeroen a Leonard Elenbaas. Grilování a mnohem víc. Esence, 2022.
- Hrevušová, Radka. Saláty pro každou příležitost. Dona, 2024.
- Müllerová, Veronika. Grilování. Svojtka a Vašut, 1994.
- Pelikánová, Karla. Letní grilování – Nejlepší grilovačka pro rodinu i přátele. RF HOBBY, 2021.